Yaşlılık ve yaşlanma uzmanıdır. Yaşlının günlük yaşamda karşılaştığı sorunları tüm boyutlarıyla anlayarak, bu sorunlara çözüm üretir.
Kognitif terapinin süresi değişkenlik gösterebilir. Örneğin beyin hasarı sonucu oluşan bir beceriyi geri kazandırmak için uygulanıyor ise beceri geri kazandırıltıktan sonra tedavi biter. Fakat demans/Alzheimer gibi ilerleyici bir hastalığın yavaşlatılması amaçlanıyorsa terapi kişinin yaşamanın bir parçası olur.
Evlerinden dışarı çıkma imkânı olmayan kişilere kendi evlerinde hizmet verilmektedir.
Evet yapılmaktadır. Bilişsel rehabilitasyona başlamadan önce kişi öncelikle detaylı bir değerlendirilmeden geçirilir. Bellek, dikkat, planlama becerisi, soyutlama becerisi gibi üst düzey zihinsel işlevleri tek tek ele alınarak performansı değerlendirilir.
Demans/ Alzheimer hastanız evdeki aynalar ile normal bir biçimde konuşup, sohbet ediyorsa hastanıza müdehale etmeyiniz. Fakat demans hastanız aynadaki görüntüsünü farklı biri sanıp o kişiyi tehtit unsuru olarak algılayıp tartışmaya başlıyorsa işte o zaman evdeki aynaların üzerini örtmek veya kaldırmak gerekmektedir.
Bazı Alzheimer hastaları sürekli olarak evdeki çekmece ve dolapları karıştırıp yeniden kendi düzenlerine göre toplayabilir. Böyle zamanlarda evde birkaç pratik önlem almak faydalı olacaktır. Öncelikle Alzheimer hastasının dikkatini dağıtmamız gerekmektedir. Hastanın değerli eşyalarını onun bulamayacağı bir yere kaldırıp diğer eşyaları dağıtması için birkaç çekmeceyi ayırabilirsiniz. Alzheimer hastasının ilgisini çekebileceğini düşündüğünüz eşyaları birkaç çekmeceye dağıtın ve hastayı buralara yönlendirin. Alzheimer hastası bu eşyaları kendi istek ve düzenine göre yerleştirip oyalanacaktır. Her Alzheimer hastasının kendine özgü davranışları bulunmaktadır bu sebeple her hastaya yönelik çözüm pratikleri farklı farklıdır. Unutulmamalıdır ki Alzheimer tedavisinde ve Alzheimer rehabilitasyonunda kullanılan tedavi yöntemleri bireye özgüdür.
Alzheimer hastalarında kaybolma büyük bir problemdir. Çoğu hasta tek başına dışarı çıktığı zaman eve geri dönmekte zorlanmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için bazı kurumlarda hastaya dövme yaptırılmaktadır. Alzheimer hastasına hastanın akli melekeleri yerinde olmadığı için dövme yapılması uygun değildir. Çünkü hastanın rızasını almak gibi bir durum söz konusu değildir. Ayrıca çoğu Alzheimer hastası dövmeyi yadırgayıp kendilerine zarar verebilir. Hastanızın kaybolmasını önlemek açısından dövme yaptırmak yerine GPS'li akıllı saatleri kullanmak daha faydalı olacaktır. Alzheimer tedavisinde hastanın alıştığı mekanların ve eşyaların değiştirilmemesi önemlidir. Dövme gibi kalıcı bir değişiklikten hastanız hoşlanmayabilir.
Hayır, yaşanan her unutkanlık Alzheimer değildir. Eğer kişinin unutkanlığı gündelik hayatta yaptığı işleri etkiliyor, kişi yeni bilgi öğrenmekte zorlanıyor ve günden güne unutkanlığı ilerliyorsa Alzheimer hastalığından şüphelenebiliriz. Bu tarz durumlarda farmakolojik tedavinin yanı sıra Alzheimerlı hastalara uygulanan bilişsel egzersizlerin Alzheimer tedavisinde kullanılması faydalıdır.
Bireyin unutkanlığı her zaman gözleniyorsa, ilerlediği fark ediliyorsa, davranış problemleri varsa ve dikkat, dil, soyutlama becerilerinde gerileme bulunuyorsa ilk olarak detaylı teşhis için mutlaka doktora başvurulmalıdır. Nörologun ilaç takibi başlatmasından sonra hastanın beyin şebekelerini uyarıcı egzersiz planlaması yapılmalıdır. Alzheimer hastalığının tedavisinde ilaç tedavisinin yanı sıra uygulanan bilişsel egzersizler ile hastanın bakım yükünün azaltılması, bellek rezervlerinin korunması ve günlük yaşama katılması sağlanmaktadır.
Demans hastalarına uygulanan unutkanlık egzersizleri ilaç tedavisinin yanında hastalara uygulanan tamamlayıcı bir tedavidir. Unutkanlık egzersizleri demans hastasının bir sonraki evreye geçmesini yavaşlatan veya durduran bir pratiktir. Demans hastalarına uygulanan bilişsel rahabilitasyon ile hastanın dikkat ve konsantrasyonu geliştirilir. Hastanın bellek ve dil işlevleri uyarılarak korunmaya çalışılır. Böylece demans hastası mevcut bilişsel kapasitesini koruyup hastalığın yıkıcı etkisine karşı korunmuş olmaktadır. Ayrıca gündelik yaşamda hastanın bağımsızlığı arttırılarak bakım yükünü de azaltmak amaçlanır.
Koruyucu faktörler arasında Akdeniz tipi diyeti ilk olarak tavsiye edebiliriz. Bu beslenme tipinde balık, taze yeşillik tüketimi, zeytinyağı, tam tahıllı gıdalar ön plandadır. Ayrıca günde 3 taneyi geçmemek üzere Türk Kahvesi içilebilir. Bunların yanısıra zihinsel aktiflik, yüksek eğitim seviyesi ve günlük 20 dakikalık tempolu yürüyüşler etkilidir.
Düzenli fiziksel aktivite kan akışını arttırıp, beyne daha fazla oksijen sağlayarak bilişsel sağlığı desteklemektedir. Yürüyüş, yüzme veya yoga gibi hafif egzersizler Alzheimer hastalarının uyguladığı fiziksel aktivitelerden birkaçıdır.